33 chestii pe care le-am învățat în 2024

1. Plimbările sunt un cheat code de care ar trebui să profite cât mai multă lume. Când mă simt anxios, vreau să mă relaxez sau am o decizie importantă de luat, ies să mă plimb.


2. Stresul vine, de obicei, din interior, nu din cauze externe.

Dacă obiceiul tău este să te îngrijorezi, atunci o să găsești ceva de care să te îngrijorezi în orice situație în care o să fii pus.


3. Fă-ți un Swipe File. Adică un loc în care îți notezi chestiile interesante pe care le observi în altă parte.

Scopul e să ai pregătit un fișier plin de inspirație și chestii interesante pentru atunci când o să ai nevoie.

Poți să pui în el vizualuri pe care le vezi pe social media, idei/concepte de marketing, copy-uri văzute la alte postări, lucruri pe care le-ai învățat (din podcast / cărți / de la alte persoane din viața ta etc.)

Cam de aici a pornit și articolul ăsta.


4. O altă sursă de stres de care mulți nu sunt conștienți vine din amânarea responsabilităților. Învață să reduci din procrastinare și o să ai o viață mult mai liniștită.


5. Cel mai naiv om din lume este un jucător profesionist de blackjack.


6. Mereu când intri într-o încăpere, încearcă să fii entuziast, măcar pentru 30 de secunde.

Chestia asta e molipsitoare și o să-i facă și pe ceilalți să se simtă mai energici.


7. O modalitate foarte ușoară de a trăi o viață mai interesantă și distractivă este să spui „da” mai des.


8. Poți să-ți dai seama de calitatea gândirii unei persoane în funcție de calitatea întrebărilor pe care le pune.


9. Dacă o să faci mereu ce ai făcut la început, nu va exista niciodată un sfârșit.


10. Care-i lucrul pe care, dacă l-ai face într-o zi și n-ai mai face nimic altceva, ar fi de ajuns ca ziua să fie considerată reușită?

Renunță la lista de to-do și încearcă în fiecare zi să-ți notezi un singur lucru pe care vrei să-l faci și pe care, dacă îl termini până la finalul zilei, o să fii mulțumit.


11. Nu-ți fie frică să fii cringe. E important să fii cringe ca să ajungi în top.


12. Ești media celor mai urmărite 20 de persoane de pe social media.


13. Viața e ca un roller coaster. Toată lumea are parte de momente în care e în vârf, în extaz, și momente în care sunt la pământ. E normal, deci de ce suntem surprinși când apare câte un moment greu?

Partea și mai faină e că, de obicei, poți să alegi. Poți să alegi să te dai în roller coaster și să te bucuri de fiecare urcuș și coborâș, sau poți să alegi să nu te dai și să te pui pe iarbă. Dar e posibil să-ți pară rău când îi vezi pe ceilalți țipând de pe roller coaster.


14. Nu trebuie să te simți pregătit înainte să iei o decizie sau să începi ceva. Majoritatea nu se simt pregătiți și e normal să fii puțin speriat.


15. Dacă creezi content și nu ai prea multe vizualizări, gândește-te la el ca la un binge bank.

Fiecare postare e ori ca să fie virală, ori ca să intre în binge bank, adică în colecția de postări pe care utilizatorii le iau la rând atunci când intră pe un profil.


16. Abilitatea de storytelling e printre cele mai importante lucruri pe care poți să le înveți, deci fă ca fiecare poveste pe care o spui să fie memorabilă.


17. Ești ceea ce admiri. Vei gravita inconștient către acele persoane.


18. Gândește-te la marketing ca la Super Mario.

La început, Mario e mic și nu prea face multe. Doar aleargă și încearcă să scape de inamici.

La un moment dat, Mario vede o ciupercă și o mănâncă. Astfel, devine mai mare și poate să-și omoare inamicii.

Greșeala pe care o fac majoritatea e să vorbească mult despre ciupercă, adică despre produs, când, de fapt, ar trebui să vorbească despre cum se schimbă Mario, adică clientul.


19. Scopul cititului nu e să acumulezi mai multă informație în creierul tău.

Scopul e să „aprinzi scântei” în mintea ta. Adică să ai parte de momentele alea de inspirație sau curiozitate care îți aprind imaginația, care te fac să gândești diferit și să vezi o altă perspectivă.


20. În situațiile nașpa, în loc să te întrebi ce ar trebui să faci, întreabă-te ce ar face un om nepregătit dacă era în locul tău.


21. Un alt lucru pe care poți să-l încerci atunci când te afli în situații aiurea e să îți imaginezi că vorbești cu un prieten care trece prin aceleași lucruri și îți cere sfatul. Ce i-ai spune să facă?


22. N-ai nevoie de un mentor, ai nevoie de un believer. Adică cineva care crede în tine și în potențialul tău atunci când tu nu crezi.


23. Renunță la obiectivele tradiționale. Fiecare obiectiv pe care îl ai, împarte-l în 2 categorii:

Floor Goal – un obiectiv minim cu care să fii mulțumit dacă îl atingi

FUCK YEAH Goal – un obiectiv măreț care o să te facă să spui FUCK YEAH dacă îl îndeplinești


24. Cea mai bună formă de comedie e autoironia.


25. Dacă nu știi ce drum să alegi, alege-l pe acela care va duce la cea mai interesantă poveste.


26. O calitate faină pe care poți să o ai este aceea de showmanship. Nu prea are o traducere concretă în română, dar înseamnă să depui extra-efort ca să-i faci pe ceilalți să se simtă bine și să faci un moment memorabil.

Cred că Shaan Puri explică mai bine termenul.


27. Când o afacere pornește pe un nou drum, e normal să facă lucruri care nu se pot scala (de exemplu, să trimită manual mesaje la fiecare client).

Ca să aibă succes, o afacere trebuie să aibă 1.000 clienți care să o iubească.


28. Poți măsura valoarea unei persoane fiind atent la ce o face să se enerveze.


29. O metodă faină să faci oamenii să se simtă apreciați e să le scrii scrisori de mână. Nu trebuie să fie lungi, pot să aibă și 2-3 rânduri. Doar să fie scrise din inimă.


30. Ideile bune îți apar, de obicei, atunci când faci chestii plictisitoare. Dacă ești în pană de idei, spală-ți vasele.


31. Gura închisă nu primește de mâncare. Dacă nu ceri ceea ce ai nevoie sau nu exprimi ce îți dorești, nu vei primi ajutor sau oportunități.


32. Dacă te contrazici cu cineva referitor la o decizie pe care trebuie să o luați și nu puteți cădea de acord, încearcă The Sleep Test.

Practic, gândește-te – cine ar fi cel mai implicat emoțional în decizia asta?

Dacă mergeți pe mâna ta, dar cealaltă persoană e mai implicată emoțional, atunci decizia are o semnificație personală mai mare pentru ea și cel mai probabil va fi mai afectată.

Iar persoana care este mai puțin implicată emoțional are mai puțin de pierdut, ceea ce îi permite să fie mai flexibilă.


33. Gândește-te la self-care ca la niște vitamine pe care le iei ca să te simți mai bine. O vitamină poate însemna o plimbare, o masă în oraș, un antrenament la sală, o sesiune de stretching, puțin somn etc.

În general, avem nevoie de 3 vitamine pe zi (3 ore acordate doar pentru noi).